Söker du odlingstips och kliar det också redan för fullt i dina odlarfingrar? Ja, nu vill jag verkligen komma igång med årets planteringar. En sak jag har märkt är att i takt med att odlingsintresset ökar kommer också frågor. Hur förvarar jag mina fröer på bästa sätt? Vad planterade jag egentligen förra året? Vad fungerade bra och vad fungerade dåligt? I detta inlägg får du enkla tips på hur du lättast får totalkoll på dina fröer, dina planteringar och din trädgård, så att du kan fokusera på det allra roligaste – nämligen att odla, skörda och njuta!
1. Odlingstips – förvara dina fröer i en metallbox med text och bild på locket
Ett favorit-odlingstips är att införskaffa dig bra förvaring för dina fröer. En metallbox (eller flera boxar) där du samlar alla dina fröer på ett och samma ställe är ett enkelt sätt att få ordning. Som vanligt när det kommer till förvaring så är det viktigt att du snabbt kan få en överblick över vad som finns i dina boxar och lådor. Enklaste lösningen till snabb överblick är att på utsidan av boxen visa vad som finns i den, till exempel genom att sätta bild och text på locket till boxen. En metallburk är dessutom hållbar och håller dina fröer säkra för både ljus och väta. Denna förvaringsburk i metall finns i flera olika former och storlekar.
Tips: Har du många fröer? Då kan det vara bra att dela upp fröerna i kategorier sorterade i olika boxar. Ett exempel på kategori är när fröerna ska sättas i jord. På det sättet har du alla fröer som kräver tidig förodling lättillgängliga när det är dags att så.
2. Skapa enkelt dina egna fröpåsar (med egen design)
För förvaring av de olika frösorterna kan du köpa små papperspåsar och sedan fästa ett klistermärke med ett foto som tydligt visar vad det är för frö. Vill du vara extra tydlig så kan du även fästa en etikett på baksidan av påsen där du skriver all information du behöver ha vid plantering: när ska du sätta fröet i jord och hur långt bör du ha mellan varje planta och så vidare. Att ha fröerna i vackra och tydliga påsar underlättar även om du vill byta fröer med en vän.
Tips: Egna fröer är en fantastisk present att ha med sig när du blir bjuden på middag och med en snygg fröpåse är den ju redan inslagen och klar!
3. Skaffa dig en odlingsdagbok och få koll över tid!
Detta är ett odlingstips som du snart kommer att inse är helt ovärderlig för dig. Se till att du har en odlingsdagbok. Det räcker med en anteckningsbok som är helt dedikerad till odling.
Här skriver du till exempel ned vad du har sått och gör en plan för vad du vill så under kommande säsong. Här kan du även lägga till enkla skisser och ritningar över din trädgård så att du har koll på vart du planterat fleråriga plantor. Det är lätt att glömma vad som gick bra och vad du önskar att du odlat mer av, vad du odlade på tok för mycket av eller vad som blev barnens favorit mellan åren.
4. Låt barnen vara med och avsätt gärna en egen del av trädgården till dem
Känner du att det är svårt att få tiden att räcka till med barn och ett stort trädgårdsintresse? Vårt bästa odlingstips är helt enkelt att förena dessa två. Låt barnen få välja ut några grödor som de vill så och låt dem vara med hela vägen, från plantering till skörd. Detta är också ett kanontips för att få barnen att äta mer grönsaker. Har du inte en del av trädgården att avvara så kan det ju räcka med ett par små krukor (detta fungerar även för balkongodling).
5. Författa din egen trädgårdsbok
Har du ett stort trädgårdsintresse och är redan är igång att skapa din drömträdgård? Då vet du redan att det tar tid att bygga upp en trädgård. Det är lätt att känna sig uppgiven och få känslan av att ingenting händer. Vad har du lagt all tid på? Det är här vikten av dokumentation kommer in. Fota din trädgård! Det kommer att bli fantastiskt kul att kunna följa din trädgårdsförvandling genom en alldeles egen trädgårdsbok. Samla alla dina trädgårdsbilder och skapa en vacker fotobok med titeln ”Min trädgård”. Här du kan även skriva in om du testat att odla något som gick väldigt bra eller om du misslyckades med något och vad som gick fel.
Tips: Under de kallaste och mörkaste månaderna kan ta fram din trädgårdsbok och din odlingsdagbok och drömma dig bort och börja planera inför våren. Detta kan bota vilken vintertrött person som helst.
6. Odlingstips – våga och var inte rädd för att misslyckas!
Många som vill börja odla tvekar ändå eftersom rädslan för att misslyckas är så stor. Du behöver inte vara ett proffs för att ha rätt till att odla. Sätt några frön och se vad som händer! En annan sak är rädslan för att det ska ta för mycket tid med skötsel. Här är det bara du själv som bestämmer hur mycket tid det behöver ta. Och vem bryr sig egentligen om lite ogräs eller om din gräsmatta har blivit en äng? Det kan också upplevas som vackert och är dessutom bra för alla små bin.
Så våga testa och våga misslyckas! Odlingen ska vara kravlös och lustfylld! Stort lycka till med årets odling.
Har du andra bra och enkla odlingstips? Dela gärna med dig av dem till oss. Vi vill veta allt! Det gör du enklast genom att kommentera här nedan.
Sugen på att skapa en egen trädgårdsbok, odlingsdagbok eller fröförvaring? På vår hemsida smartphoto.se hittar du alltid det senaste erbjudandet!